Spust od Gutenwerda do Dolenjskih Benetk

Bogastvo reke Krke je že v preteklosti omogočilo naselitev prebivalstva ob njej ter izkoriščanje njenega vodnega vira. V nekdanjem okljuku reke Krke, na območju, kjer je nekoč stal srednjeveški trg Gutenwerd, so njegovi prebivalci skladno živeli z reko, ki jim je pomenila preživetje. Na današnjem območju omenjenega trga med Dobravo in Dramo se reka še danes kaže v vsej svoji veličini in sijaju, saj številnim obiskovalcem ponuja možnosti za številne (rekreativne) športne aktivnosti in doživetja ob in v njej. Ena izmed mnogih zanimivih in pestrih doživetij na njej je zagotovo čolnarjenje. Že v preteklosti so ljudje preko nje prevažali različno blago s pomočjo brodov, danes pa nam ponuja drugačne oblike rečnega prometa.

Spust po reki Krki se začne v Dobravi pri Škocjanu oziroma na mestu, kjer je nekoč stal srednjeveški trg Gutenwerd. Med potjo do Kostanjevice na Krki lahko opazujemo razne značilnosti reke, ki kažejo na pestro življenje v reki.

Start spusta je v Dobravi pri Škocjanu, na mestu kjer je nekoč stal srednjeveški trg Gutenwerd. Zadnji vidni pričevalci nekdanjega trga so s slamnato streho nadkriti temelji pravokotne cerkvene ladje s kvadratnim prezbiterijem, v katerega je vpisana polkrožna apsida. V dobi svojega največjega razcveta so bili tu vojaška posadka, sedež sodne oblasti in krvnega sodstva, škofovska hiša, mitnica, kovnica denarja, tri cerkve, grad ter pristanišče ob Krki. Po reki se spustimo do otočka Irglc, kjer je možen tudi postanek. Pot nas vodi mimo Zameškega, Čistega Brega, Malenc do Kostanjevice na Krki. Med potjo lahko opazujemo razne značilnosti reke, tako bobrišča kot školjčišča, ki kažejo na pestro življenje v reki. Ob prihodu do Kostanjevice na Krki naredimo še en krog okoli otoka in se tako prepričamo, od kje drugo ime kraja – Dolenjske Benetke. V Kostanjevici na Krki si lahko ogledate Kostanjeviško jamo, Galerijo Božidarja Jakca, Gorjupovo galerijo v kostanjeviški osnovni šoli, Lamutov likovni salon, Formo vivo in cerkev sv. Jakoba. Organizator – Kmetija Selak iz Dobrave pri Škocjanu v Kostanjevico lahko pripelje tudi kolesa, naloži čolne na prikolico in jih odpelje nazaj. S kolesom se po cesti ob reki vračamo nazaj v Dobravo in tako opazujemo čare reke Krke še iz druge perspektive.