Razstava “Prebujeni srednjeveški trg Gutenwerd”, katere uradna otvoritev je potekala v mesecu juniju 2019 ob otvoritvi rekonstruirane ceste v Dobravi, je svoje začasne prostore od oktobra 2020 dobila na Osnovni šoli Stopiče. Pred tem je gostovala na Osnovni šoli Frana Metelka Škocjan.

Poznavanje zgodovine, še posebno svoje domovine in lokalnih območij, je izredno pomembna pridobitev, ki jo je potrebno gojiti in ohranjati iz roda v rod. V ta namen je bila razstava neprecenljiva priložnost, da so učenci in učenke Osnovne šole Stopiče spoznali preteklosti trga, o katerem sploh niso vedeli, da je kdaj obstajal.

V sredo, 14. oktobra 2020, je na OŠ Stopiče potekal dan dejavnosti, v sklopu katerega so učenci 8. in 9. razredov postali obiskovalci muzeja na daljavo. Zaradi epidemioloških razmer v naši državi je Narodni muzej Slovenije »obiskal« osnovno šolo. Po zgodovini srednjeveške zgodovine in trga, kateri temelji še vedno čakajo na ponovni izkop, je osnovnošolce in osnovnošolke popeljal dr. Tomaž Nabergoj v sodelovanju s tamkajšnjo učiteljico zgodovine in geografije.

Dogodek je popestril dejavnosti na ta dan, saj je kustos Narodnega muzeja Slovenije s svojo slikovito in poglobljeno razlago približal preteklost srednjeveškega trga in življenja v njem vsem sodelujočim/udeležencem.